Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2015 17:33 - Ние сме Бог
Автор: zombiemorning Категория: Други   
Прочетен: 828 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.04.2015 19:32


image              Наближават великденските празници и реших да напиша нещо за вярата на съвременния човек. Първо, държа да подчертая, че аз съм агностиг и повечето християни може и да не се съгласят с мен. Все пак, аз няма да отричам или нападам религията им, а ще се опитам да поразсъждавам над вярата им.

Ще започна от образа на Исус. Църквата превърна най-големия бунтар в историята в един благ, смирен, но и пасивен човек. Исус, този който се роди без баща в плевня и все пак  оспорва властта на самия римски император, който влезе в храма за да обърне и потроши сергиите на алчните търговци и не се отрече от думите си дори и на кръста, не ни учи да седим да молим и проклинаме, а да вършим сами чудеса, учи ни че и най-големия аудсайдер има шанс да промени света - Последните, ще станат първи.

Именно смирението е накарало голяма част от хората да бездействат или да оправдават своето безсилие оповаваики се на вярата. Човекът започна вместо да прощава, да мрази пасивно. Превърна омразата и страха си в свой Бог. Колко пъти сте чували израза: Бог, ще ги накаже? Това е висш израз на отмъстителността, за която обаче нямат дори силата да извършат сами, а я прехвърлят на по-висша сила.

Страхът им бе използван от църквата, която започна да обещава наказания за прегрешилите. Вместо опрощение тя раздаваше мор и страх, убиваше хора с камъни и проповядваше мир край дръвници и клади. Превърна „вседобрия” и „всеопрощаващ” Бог в диктатор и инквизитор. Забравиха, че истинския Бог не наказва, той прощава.

Може би трябва да започнем да мислим за себе си, като проявление на Бог. Да постигнем единство с него – ние сме бог и бог е нас. Тогава може и да осъзнаем последиците от действията си. Вместо да скръстваме ръце в молитва, нека да ги протегнем към поваления и нуждаещия се, а не да го замеряме с камъни и обиди. Ще разберем, че нашите дела могат да са и божествени и освен разруха можем да творим и чудеса. За мен това е пътя към единството и мира, за всички хора, независимо от вярата им.

б.а. Картината е на Салвадор Дали и изобразиява Бог погледнат отгоре, през очите на баща си.



Тагове:   Бог,   вяра,   религия,   Великден,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zombiemorning
Категория: Други
Прочетен: 26131
Постинги: 22
Коментари: 2
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930