Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2015 18:45 - Хобит - книгата или филма
Автор: zombiemorning Категория: Изкуство   
Прочетен: 2664 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.05.2016 16:25


         image     
       Преди време бях обещал да направия съпоставка на книгата Хобит с филмовата трилогия. Тогава не исках да го направя, за да не издам сюжета на тези, които все още не са го гледали. Почти месец след премиерата на филма, мисля че мога да направя това без да разваля удоволствието от гледането на филма. Все пак, ако все още не сте го гледали, може да пропуснете по-долните редове.

При сравнение на филмовата трилогия „Хобит” със оригиналната история на Толкин, ще забележим не малко разлики в сюжета. Естествено няма как, да няма разминавания с книгата когато се прави сценарии за филмова адаптация. Тук обаче Питър Джаксън, след като натрупа самочувствие с успеха на „Властелина на пръстените” е  решил да си даде повече творческа свобода. Променя много от историята, а дори вкарва и свои персонажи.

Първо, ще наблегна на основната конфликтна линия между Торин Дъбощит и Азог. В книгата „Хобит или дотам и обратно” орка е споменат само за кратко. Неговото присъствие там е сравнително малко. Към „Властелина на пръстените” издаден от Бард обаче, има приложение в което е разказана историята на Дуриновия род. Там е споменато, че Азог Осквернителя убива Трор, дядото на Торин. Това дава начало на войната между орки и джуджета. По време на битката Траин и Торин са ранени, но джуджетата от Железните планини, водени от Наин продължават битката. Когато стигнали вратите на Мория, Азог, бил  със свежи сили и убил Наин. Той обаче нямал време за радост, защото сина на Наин – Даин го убива. След това, сина на Азог (Болг), повежда орките.

Във филма, Азог е един от основните злодеи, а Болг е слабо засегнат. Там Торин води джуджетата в битката при Мория, където и отсича ръката на Азог. Въпреки разминаването историята е добре развита и  не е пропуск за филма. Друг въпрос е нелепия образ на Даин, който е направен като някой дивак яздещ прасе и не се вижда нищо царствено и благородно в него, а в книгата той става „краля под планината” след смъртта на братовчед си Торин и края на Дуриновата династия(от която са и Фили и Кили).

 Втората разлика са персонажите, който не присъстват в книгата. Това са Радагаст, който е забавно попълнение и добавия още малко магия в историята, без да се натрапва прекалено (дори и с шейната със зайци). Галадриел също не присъства в книгата, но във филма има ключова роля и дори разгръща още повече историята с Некроманта (Саурон). Тауриел е образ създаден лично от П. Джаксън (Питър Джаксън, а не Пърси Джаксън), който въобще го няма във книгите. Много хора критикуваха това решение, но аз съм за. Тя позволи на Кили да се развие като образ и да го опознаем по-добре, а и беше достоен партньор на Орландо Блум – Легулас в битката с орките. Елфа е другия образ, който в книгата го няма, но се знае че е син на Трандуил, така че и неговото присъствие е обяснимо. Така и Болг си имаше съперник и не бе съвсем изтласкан от продукцията.

image

И понеже за един филм, актьорската игра е от изключително важно значение, мисля че трябва да отделя време и за нея. На първо място, ще поговоря за Мартин Фрийман, който се превъплъти в образа на Билбо Бегинс. Мартин е британски актьор, когото някой са виждали в серяла „Шерлок” с Бенедикт Къмбербач (гласът на Смог). Тук той придава една особенна харизма на хобита, като демонстрира по невероятен начин вътрешното противоречие между желанието за сигурността на домашен уют и жаждата му за приключения. Това е противоречието на двата рода в него – подредените и предвидими Бегинс и странните и авантюристични Тук. Леко френетичното поведение на Фрийман подчертава още повече несръчността на Билбо и прави тези моменти изключително забавни за зрителя, като подобен момент е срещята му със Смог или случката с Троловете, дори и самото начало, когато се запознава с джуджетата. Във втория и третия филм героя се сблъсква със ситуации, които разкриват промяната в малкия хобит, като карат Гандалф да заключи „ти не си същия хобит”. Лично според мен това е по-добрия хобит и е на крачка пред Фродо на Илайджа Ууд.

Вече споменахме Бенедикт Къмбербач, който се раздава на максимум при озвучаването на дракона. Тук винаги разпознаваемия му глас е неузнаваем, като ни кара да почувстваме вибрацията на всяка фраза . Словесния двубои и играта на надлъгване между него и Билбо, са умело предадени от двамата актьори.

Ричард Армитадж, вдъхва на образа на Торин необходимата царственост, но и придава някаква тайнственост и арогантност на образа, като по този начин ни показва неговия многопластов характер, който се наблюдава и в книгата.

Трябва да призная, че не съм фен на Изгубени и не бях чувал за Еванджелин Лили, но  в ролята и на  Талриел е блестяща. Тя направи така, че героинята и да има два пъти повече фенове отколкото критици. Освен това, обогати историята с главен женски персонаж, нещо което липсваше в книгата. Критиката каза, че тя е вкарана в продукцията за да привлече като алдитория и момичетата – И какво лошо има в това?

Това което е негатив според мен е слабата роля на Беорн в битката. В книгата той има ключова роля за изхода и. Тук стъпка няколко орки съвсем в края. Ако се бе появил малко по-рано, можеше и да се избегне онзи Чък Норис момент, когато Торин се нахвърли сам на над сто гоблина. Всъщност цялата последна битка беше малко слаба  и сякаш в книгата е по-добре описана. Екшъна и ефектите отнемаха повече от нея отколкото и даваха, а проследяването на няколкото сблъсака бе за сметка на стратегията. Сравнението с "Властелина" е излишно, защото тук самата клнига предлага по-малко.

Естествено, в актьорския състав, виждаме и добре познати лица от Властелина, като Иън Маккелън, Кейт Бланшет, Хюго Уивинг,  Орландо Блум и 92 годишния Кристофър Лии, които нямат нужда от представяне.

Не трябва да забравяме и композитора  Халърд Шор, който заедно с режисьора изгради тандема направил филма зрелищен и още по-въздействащ дори от книгата. Променен но не и опропастен, той кара да настръхнем всеки път, когато Торин и съдружие запеят за дома си.
          Както и в останалите му книги, така и тук Толкин засяга любимите си теми: за алчноста, както ни показват Амгъл с пръстена и Торин с камъка Аркен; за приятелството, кето ни сплотява в трудните мигове; и разбира се за малкия човек, пълен с изненади, когото той толкова обича; както и за "малките, всекидневни добрини" в които е заключено истинското геройство.

В основни линии книгат и филма Хобит следват една линия. Книгата обаче оставя неразвити много образи. Там основно Торин е развит, а останалите са в негова сянка, като дори смъртта на Фили и Кили е написана някак рандъм, в скоби. Естествено прекалените каскади във филма дразнят,  но той е по скоро в стила на „Карибски пирати” отколкото „Властелина на пръстена”. Все пак мисля, че Питър Джаксън разви историята и да определяме поредицата за пълен провал е повърхностно. На премиерата, след края на филма, когато лампите светнаха, видях един господин и една госпожа с побелели коси, които бяха дошли на 4DX прожекция започваща в 01:00часа след полунощ, само за да видят как героите на Толкин, ще оживеят на голям екран. Тази гледка се запечата в съзнанието ми и мисля, че е показателна за качеството на филма. А аз мога за пореден път да благодаря, на Джаксън и шесте му филма, че ме направиха част от Средната земя и това изживяване.

 Моята оценка е:

ЗА ФИЛМА – 7/10

ЗА КНИГАТА – 5/10 (2,5/5)




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zombiemorning
Категория: Други
Прочетен: 26114
Постинги: 22
Коментари: 2
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930